Aankoop
“Home sweet home” – Omtrent het begrip woning in het Vlaams verkooprecht.
Noot bij een arrest van het Hof van Beroep te Gent omtrent het begrip “woning”. (Notarieel en Fiscaal Maandblad nr. 2023/7, pagina 238)
Noot bij een arrest van het Hof van Beroep te Gent omtrent het begrip “woning”. (Notarieel en Fiscaal Maandblad nr. 2023/7, pagina 238)
Het Hof van Cassatie bevestigt dat de uitbrengregels voorrang hebben boven de verdelingsregels. Cass. (1e k.) AR F.19.0026.N, 6 januari 2023 (J. S. / VLAAMS GEWEST) (rolnr : F.19.0026.N) (Fiscale Actualiteit, nr. 6, jaargang 42, week 16, 22 februari 2023, pagina 3) (De Fiscale Koerier, nr. 5, jaargang 2023, pagina Lees meer…
Zie appreciatie door E. SPRUYT in Fisc. Act..
In beginsel verkooprecht, maar verdeelrecht mogelijk indien verkrijgende vennoot cumulatief a) historisch vennoot is en b) er van in den beginne onverdeeldheid is tussen historisch vennoot en uitkerende vennootschap (Standpunt nr. 20041 dd. 25 mei 2020 – bespreking in fiscoloog).
Een leuke casus waarbij enkel de blote eigendom werd overgedragen aan de vennoten van de vennootschap (waarbij de vennootschap zich het vruchtgebruik voorbehoudt). Aangezien de verkrijgende vennoten reeds onverdeelde eigenaars waren, wensen ze toepassing van het verdeelrecht. De rechtbank oordeelt echter dat de uitbrengregels voorrang hebben op de verdelingsregels als lex Lees meer…
Het gaat over een pand waaraan geen omvangrijke verbouwingswerken zijn uitgevoerd (cf. de afwijkende Waalse bepaling terzake). Het gebouw is onder registratierechten aangekocht voor 99% door de vennootschap en voor 1% door de aandeelhouder. Bij uitonverdeeldheidtreding acht de administratie artikel 129 W. Reg. (uitbreng) van toepassing boven de verdelingsregels maar Lees meer…
Officieel standpunt van Vlabel waarbij zij stelt dat na inwerkingtreding van het WVV er weliswaar geen personenvennootschappen meer zijn met kapitaal, zij het dat de vermindering van een inbreng hetzelfde stramien volgt van een kapitaalvermindering van vroeger. Ook de uitkering uit reserves wordt aangehaald (standpunt nr. 19078 van 9 december Lees meer…
Bij de ontbinding en vereffening van een naamloze vennootschap, met uitkering van onverdeelde delen van een onroerende volle eigendom aan de aandeelhouders-mede onverdeelde eigenaars, zijn de uitbrengregels van toepassing (10,00%) en niet de verdelingsregels (2,50%). (Gent 18 december 2018)
Eenmans-bvba wordt vereffend. Het lopende vruchtgebruik (gesplitste aankoop grond onder registratierechten + gesplitste oprichting nieuwbouw met btw) wordt daardoor beëindigd. De partijen kiezen er echter voor om de vennootschap te vergoeden voor het vroegtijdig einde van het vruchtgebruik, op basis van de suppletieve burgerrechtelijke regels. Het oordeel van de rulingcommissie Lees meer…
Vlabel geeft voorrang aan de uitbrengbepalingen boven de gemene regels. Heeft de vennoot een onverdeeld aandeel in een onroerend goed en koopt hij/zij de andere onverdeelde delen aan van de vennootschap, dan is het verdelingsrecht als gemeen recht niet automatisch van toepassing. De bijzondere uitbrengbepalingen moeten worden gevolgd. Blijkt de Lees meer…