Voordeel alle aard
Geen belastbaar voordeel uit declaratief karakter van verdeling.
De fiscus aanvaardt de vermeende terugwerkende kracht inzake burgerlijk recht niet voor de fiscaliteit. (Fiscoloog nr. 1800, 23.08.203, pagina 9)
De fiscus aanvaardt de vermeende terugwerkende kracht inzake burgerlijk recht niet voor de fiscaliteit. (Fiscoloog nr. 1800, 23.08.203, pagina 9)
Er is sprake van fiscaal misbruik als aandelen van de ene vennootschap worden verkocht aan de andere, om vervolgens over te gaan tot een geruisloze fusie, indien dit uitsluitend dient om een bestaande debet rekening-courant weg te werken. Een belangrijk maar mogelijk niet noodzakelijk element is dat het dossier zich Lees meer…
Zie vermelding in Fiscoloog mits opmerking dat belastingplichtigen tegenbewijs kunnen leveren dat werkelijk voordeel lager ligt (Antwerpen 28 mei 2019 en Antwerpen 2 februari 2020).
Geen normale verrichting van beheer van privévermogen in hoofde van de koper, gelet op band tussen koper (zoon) en verkopers (bvba vader – vader)(Rb. Brussel 14 september 2020, 2018/3610/A).
Arrest gewone rechter is geen “nieuw feit” terwijl een arrest van het Grondwettelijk Hof dat wel is: geen discriminatie (GwH 26 november 2020, 160/2020). Gevolg: geen ambtshalve ontheffing mogelijk voor aanslagjaren waarvoor gewone bezwaartermijn is verstreken en waarbij een VAA voor kosteloze terbeschikkingstelling OG in rekening werd gebracht (zie Fiscoloog).
Hof stelt een aanzienlijk verschil vast tussen de economische waarde van de leasingwagen en de prijs van de aankoopoptie waartegen de wagen wordt verkocht door de vennootschap aan vrouw van bestuurder, maar weerhoudt geen voordeel alle aard gelet op het huwelijksstelsel (scheiding der goederen): hierdoor kan er geen persoonlijk voordeel Lees meer…
Advocate gaat over van eenmanszaak naar bv, verhuurt onroerend goed een tijdje aan bv en verkoopt vervolgens aan de bv: realisatie stopzettingsmeerwaarde (Antwerpen, 21 januari 2020).
Eenmans-bvba wordt vereffend. Het lopende vruchtgebruik (gesplitste aankoop grond onder registratierechten + gesplitste oprichting nieuwbouw met btw) wordt daardoor beëindigd. De partijen kiezen er echter voor om de vennootschap te vergoeden voor het vroegtijdig einde van het vruchtgebruik, op basis van de suppletieve burgerrechtelijke regels. Het oordeel van de rulingcommissie Lees meer…
Boeiende en unieke rechtspraak omtrent de feitelijke vraag of er een gelegenheidswaarde was (ja) en of dat even veel bedroeg als de belastingplichtige voorhield (nee). De belastingplichtige meent dat er geen sprake kan zijn van een voordeel van alle aard aangezien de rol als aandeelhouder groter en belangrijker is dan Lees meer…
Illustratie van de feitelijke vaststelling van de private ter beschikking stelling. Voorts is er pas sprake van een conciërgewoning als deze duidelijk de private behoeften overschrijdt, opgelegd is en past in het kader van de onderneming. De historische ongelijke behandeling van het bedrag van het VAA wordt nogmaals ongrondwettelijk bevonden. Lees meer…