Leasing
Hamsterhuur van een appartement.
Toelichtend artikel omtrent zowel juridische als fiscale aspecten van de hamsterhuur. (Het Huurrecht in de praktijk, 2024/3, 1 september 2024, pagina 103-110)
Toelichtend artikel omtrent zowel juridische als fiscale aspecten van de hamsterhuur. (Het Huurrecht in de praktijk, 2024/3, 1 september 2024, pagina 103-110)
Een vennootschap is eigenaar van een onroerend goed, dat vervolgens een erfpacht wil geven aan een leasingmaatschappij in het kader van een leasingoperatie. De samenvatting wijst niet uit of het een on- dan wel off-balance huur is. In het kader van de geplande verkoop van het onroerend goed aan een Lees meer…
Een beschrijvend artikel na een aantal arresten en een eerste ruling omtrent omtrent de toepassing van de Mydibel-leer. Dienaangaande wordt aangestipt dat de rulingcommissie zich redelijk streng opstelt t.a.v. deze problematiek (Algemeen Fiscaal Tijdschrift, 2024/2, pagina 30-39)
Korte maar krachtige ruling, waarbij men de stelling inneemt dat sinds kort de overdracht van huur niet meer vrijgesteld is van btw. Zodoende is een overdracht van een huurcontract van een lopende lease, zelfs als deze buiten het toepassingsgebied van de btw valt, aan btw onderworpen. Dit is echter in Lees meer…
Leasing is een uitermate boeiende materie maar ook zeer complex. Hierbij een voorbeeld met veel feitelijke discussiepunten, waarbij de belastingplichtige uiteindelijk de duimen moet leggen omwille van slechts één punt. In de overstap van eerste aanleg naar beroep had de administratie al veel bezwaren laten vallen, en nog drie bleven Lees meer…
Individuele ruling van de CBN dat de activering van de onroerende rechten in hoofde van de leasinggever in dergelijk geval moet gebeuren aan historische kostprijs (IBB 2019/001)
Boeiende ruling met meerdere fiscale rechtsvragen. In het kader van een overdracht van het vastgoed (ovv aandelen) naar een GVV, wordt voorafgaandelijk de exploitatie afgesplitst naar een andere vennootschap. Het bestaande onroerend goed (op een concessiegrond in de Antwerpse haven) wordt thans in een btw-leasing gegeven aan een groepsvennootschap. De Lees meer…
Leasings opgestart maar men heeft niet de intentie de leasingactiviteit voort te zetten en men wel die overdragen (aan twee verbonden vennootschappen). Aan de ene worden de grond verkocht , te belasten met een recht opstal (quid inbreuk op aankoopoptie “alle rechten van de leasinggever”?) en aan de andere worden Lees meer…
Na het wijzigen van de boekhouddoctrine door de CBN, wordt de opbrengst van de vestiging van het erfpachtrecht niet langer gespreid belast overeenkomstig artikel 47 WIB 1992 maar wel via de overlopende rekeningen, bij ontstentenis van een boekhoudkundige meerwaarde (zie Voorafgaande beslissingen 2016.649 van 6 december 2016, 2016.138 van 19 Lees meer…
Ingeval van een lease waarbij de verbrekingsvergoeding wordt bepaald als zijnde de betaling van de som van de resterende termijnen, is geen schadevergoeding zonder tegenprestatie maar een uitvoering van het contract, waardoor in regel btw verschuldigd is/blijft. Dit is pas anders indien feitelijk kan worden bewezen dat de vordering niet Lees meer…